KROPPEN PÅ KRYDS OG TVÆRS – GODE RÅD OG ADVARSLER

 

Er du forårstræt?

"Ja, de fleste af os er dødtrætte. Vi fejler tilsyneladende ikke noget, men falder i søvn i sofaen foran tv’et om aftenen. Vi må bruge al vores energi bare for at stå ud af sengen, og vi undrer os. Men bare vent, dagene tiltager, solen får mere magt, lyset alene er en uerstattelig energikilde.
Men naturens egne midler kan også hjælpe os til at overleve forårstrætheden og give os et puf ind i den lyse tid.
Nogle midler virker her og nu. De bedste midler er den russiske ginseng, der er lavet af ekstrakt af russisk rod, samt den sydamerikanske guarana.
Ginseng skal tages over en lidt længere periode på 14 dage til en måned, før man mærker en optimal energikilde pulsere i kroppen..

 

 

Pas på den sarte hud

Solens stråler er stærke om foråret, derfor bliver vi også lettere brune. Men hvis du har en sart hud, skal du passe på. De rød- og helt lyshårede har større risiko for solskoldning og, hvis uheldet er ude, risiko for hudkræft. Altså høj solfaktor, når du er i solen.
Tag ikke solbad for længe og dæk udsatte steder med fx en T-shirt.
Bliver du alligevel forbrændt, så skal du bruge aloe vera-gel eller et tidselolie-produkt, der lindrer, men også kan forebygge soleksem.
Men helt undgå solen skal du ikke. Solen er vores allerbedste kilde til Dvitamin, et af de vigtigste vitaminer.

 

Sover du dårligt?
For mange betyder dagens tiltagende længde, og dermed mere lys, en forstyrrelse af søvnrytmen. De har simpelt hen svært ved at falde i søvn og vågner for tidligt.
For nogle kan problemet løses ved at sove i et helt mørkt rum, for andre er det ikke nok at trække rullegardinet ned.
Heldigvis har naturen også sine veje til drømmeland. Kamille beroliger, så en kop te før sengetid er ikke nogen dårlig idé. Men skal der stærkere midler til, er produkter med baldrian og humle værd at forsøge: 4-6 tabletter to timer før sengetid, indtil kroppen har vænnet sig til en ny døgnrytme. Og husk, at kaffe og te om aftenen er gift for den normale søvn.

 

Gør som prins Henrik – drik urtete
Urtete virker udrensende, stimulerende og skam også beroligende og slankende. Det har prins Henrik også opdaget. Han afslørede sin glæde ved urteteer under et tv-interview i Fredensborg slotshave.
Du kan købe spændende blandinger eller plukke dine urter i naturen. Er du sund som en havørn, så drik frugtteer, de smager godt og forgifter ikke kroppen.
Trænger du til at smide et par kilo før badedragten hives frem, kan du tre gange dagligt drikke te enten af islandsk mos, padderok eller salvie. Hvis du har sart mave, kan du vælge mellem kamille, bukkeblad eller loppefrø. Og strejker maven, så lav en te af rosmarin.
Hvis du erstatter bare et par kopper kaffe dagligt med en urtete, belaster du ikke hjertet eller forgifter leveren. Og det er da lige så hyggeligt at sidde i haven eller på altanen og nippe til en kop urtete, mens man nyder solen.

 

Bark mod hovedpine
Forårspilebark skrælles og trækker i snaps i tre uger. Hermed trækkes salicylsyren ud af barken, og snapsen virker herefter bedre end en aspirin mod hovedpine – vel at mærke i små doser.

 

Mangler kroppen kisel?
Hvis dit hår er gråt og kedeligt, hvis dine negle flækker og du har skøre knogler, så kan det være, at du mangler kisel (silicium). Det samme gør sig gældende, hvis din hud er slap og rynket. Den rigeste kilde er padderokke, men ved mangelsymptomer er det ikke nok at drikke padderokkete, du har brug for et kosttilskud.
Kisel er nødvendigt for at holde bevægeapparatet stærkt og sundt, og det samme gælder kalcium.

 

PMS og B6-vitamin
B6 har mange opgaver i vores organisme. Rige kilder til dette vitamin er kylling, sild og kartofler. Mangel i lettere grad kan forårsage irritabilitet, blodmangel og hudforandringer. Interessant for kvinder er, at B6 synes at have gavnlig effekt ved PMS (præmenstruelt spændingssyndrom), der er meget almindeligt, og som næsten intet andet hjælper imod.

 

Lækre fødder
Fødderne blive bløde og lette efter et varmt fodbad tilsat en spiseske æblecidereddike. Dette fodbad virker også mod fodsvamp.

 

Morgenfruecreme mod eksem
3 dl gulerodssaft opvarmes sammen med 2 tsk honning, 1 dl glycerin og 1 spsk konserveringsmiddel til 40 grader. I en anden gryde smeltes 2 dl vandfri lanolin, 1 spsk bivoks og 2 dl morgenfrue‑udtræk i olie. Når begge væsker er 40 grader, tilsættes gulerodsblandingen dråbevis i fedtstofferne. Der røres godt rundt, til cremen er afkølet og har en mayonnaise-agtig konsistens. Det hele puttes på rene, mørke glas.

 

Bad mod iskias
Udtræk af tørret brændenælde i bad hjælper mod iskias. Man skal sidde 20 minutter i badet og må ikke tørre sig bagefter. I stedet pakker man sig ind i håndklæder eller varme tæpper i en time.

 

Brændenældete
1/2 l kogende vand hældes over en håndfuld tørrede brændenælder. Teen trækker et par minutter. Den giver et naturligt jerntilskud og er god mod forkølelse og før menstruation.

 

Beroligende middel
1-4 dråber lavendelolie indtages på en sukkerknald.

 

Sovemiddel
Te koges af tørrede lavendelblomster. Der bruges 1-2 tsk pr. kop.

 

Driv vandet ud
Enebærte er vanddrivende og kan derfor forebygge ødemer i kroppen. Det er let at lave en kop enebærte:
Tag en teskefuld tørrede eller friske dybfrosne enebær og hæld en kop kogende vand over. Trækketid 10 minutter. Teen er urindrivende og kan både anvendes mod ødemer og urinvejsinfektioner. Dog må gravide og nyrepatienter ikke drikke enebærte.

 

Irriteret hovedbund
Rigtig mange mennesker lider af psoriasis i hovedbunden. Psoriasis er en kronisk hudsygdom, og kendte man årsagen, var den måske nemmere at kurere, men forskerne har kun diffuse gæt, hvor arv, miljø og immunforsvar flimrer rundt i puslespillet. En ting ved man dog med sikkerhed: psoriasis smitter ikke.
Sygdomsudbruddene viser sig ved afgrænsede, skællende områder med fortykket hud, som afslører, at der er en fejl i omsætningen af hudceller. Udskiftningen af hudceller hos en patient med psoriasis sker syv gange hurtigere end normalt med den følgevirkning, at huden skaller af.
Når hovedbunden rammes af psoriasis, hober afskalningen sig op og føles som månekratere i hovedbunden. Sygdommen, der mest ses langs hårgrænsen, ved ørerne, i panden og i nakken, forårsager kløe og irritation. Og almindelig shampoo forværrer irritationstilstanden.
Der findes forskellige behandlingsformer. Ved kontinuerlig behandling kan de fleste former for psoriasis dæmpes for en kortere eller længere tid, men sygdommen kan ikke helbredes. Den mest almindelige behandlingsform er kortisonsalver, men man ved også, at klimaet har en betydning, derfor rejser mange patienter fx til Israel, hvor sol og varme har så stor en positiv effekt, at omkring 88 procent oplever en klar bedring.
Der findes ingen overbevisende dokumenteret alternativ behandling mod psoriasis.

 

Huskur mod forkølelse
En rigtig kradsbørstig kur mod forkølelse: Pres 1-2 hvidløgsfed i en kop og hæld saften fra en hel citron i. Kom kogende te i koppen og bland med 1 stor teskefuld honning. Smagen og lugten kan diskuteres, men kuren er effektiv. Drikkes et par gange dagligt.

 

Kæmpenatlysolie til negle
Hvis du efter den lange, fugtige vinter og det iskolde forår har problemer med neglene og spaltet hår, så prøv 1-3 kapsler kæmpenatlysolie. Det er en af de rigeste kilder til de vigtige n-6 flerumættede fedtsyrer, gammalinolensyre (GLA) og linolsyre. Vi kan ikke selv danne disse n-6 fedtsyrer og er derfor afhængig af at få tilført dem. N-6 fedtsyrerne er vigtige for cellevæggens opbygning, og de gavner hudens fugtbalance ved at stabilisere cellernes fugtbindende netværk i huden. Kør kuren i 6 uger, der siges, at den gør underværker.

 

Naturlige planteøstrogener
Sojabønner har vist sig at kunne bedre livskvaliteten i overgangsalderen. Og hvorfor så det? Jo, fordi ekstrakt af sojabønner har et højt indhold af de unikke fytoøstrogener eller planteøstrogener, som er uskadelige. Disse naturlige stoffer giver en mild østrogenvirkning i en periode, hvor kroppens østrogen reduceres.

 

Reducér risiko for åreforkalkning
E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der virker som antioxidant og reducerer risikoen for åreforkalkning samt visse former for kræft. I USA er E-vitaminet anerkendt som et af de vigtigste vitaminer, når det gælder forebyggelse og behandling af en række lidelser. Der er da også beviser for, at E-vitamin beskytter mod hjertesygdomme, forsinker aldringsprocessen, bekæmper skader fra luftforurening og reducerer risikoen for stær og nogle typer kræft. Nye udenlandske undersøgelser har også påvist, at vitaminet kan forstærke resistensen over for infektioner og forsinke Alzheimer.
E-vitaminet har desuden effekt mod det dårlige kolesterol (LDL). En lang række udenlandske forskere anbefaler ældre at tage op til maksimalt 400 internationale enheder dagligt sammen med 500 mg C-vitamin, en multivitamintablet og en børneaspirin. Naturligvis sammen med kostråd om fedtfattig og fiberrig kost samt frugt og grøntsager. Dog mindre dosering, hvis man er ryger, da et lille studie viste en svag tendens til blodpropper hos storrygende mænd, og nogle forskere mener, at der ved overdosering er en meget lille risiko for hjerneblødning. Men op til 300 procent af anbefalet dagsdosis er ufarligt.

 

Lille urt, stor virkning
På kursteder i Europa spiser patienter med kronisk leverbetændelse hver dag en skål mælkebøttesalat. Og så er mælkebøtte godt mod de fleste slitagesygdomme i bevægeapparatet. Mælkebøtten er også blodrensende.

 

Spis kirsebær
Kirsebær er i mange hundrede år blevet anvendt mod gigt og podagra blandt Cherokeeindianerne, og nu har Vesten fundet en fornuftig forklaring på den gode virkning. Kirsebær er nemlig rige på antiinflammatoriske stoffer, der hører under gruppen flavonoider. Michigan State University har analyseret sig frem til, at 20‑25 kirsebær indeholder mellem 12,5 og 25 mg af det antiinflammatoriske stof anthocyanidin, der har en antioxidant‑effekt på linje med vitamin E. Universitetet har målt, at stoffet i kirsebær var 10 gange mere effektivt end aspirin til at hæmme visse inflammationsfremmende stoffer.
Man mener også, at disse stoffer i kirsebær er i stand til at reducere forekomsten af hjerte‑karsygdomme.

 

C-vitamin hjælper rygere
Naturligvis kan det ikke opveje alle skadelige virkninger af rygning at tage vitamintilskud, men det hjælper ikke desto mindre rygere at sørge for et dagligt tilskud af C-vitamin, viser forskning fra University of California. Rygere er i forvejen i underskud med dette vitamin, dels fordi det har vist sig, at alt for mange rygere spiser for meget fedt og for lidt grønt og frugt. Dels også fordi rygere forbruger temmelig store mængder af vitaminet, der fungerer som kraftig antioxidant og cellebeskytter.
Undersøgelsen fra University of California viste, at rygere, som fik et tilskud af vitamin C, opnåede betydelige fordele, selv når de fik relativt begrænsede doser (ca. 272 mg per dag). Det kom i øvrigt som en overraskelse for forskerne, at rygerne kun blev drænet for C-vitamin, de havde ikke udtalte mangler på andre antioxidanter som A-, D- og E-vitamin.

 

Trætte øjne?
Blåbær har altid været godt for øjnene. Læs bare de gamle urtebøger. Når synet svigtede Maren i kæret, så spiste hun blåbær. Fæstebønderne på de store herregårde samlede også blåbær, fordi bærrene var kendt for at styrke synet. I dag sidder vi i mange timer foran pc‑skærme og tv‑apparatet derhjemme, og ofte oplever vi, at øjnene løber i vand, svier eller føles alt for tørre. Når man skal køre langt, især om natten, sker det samme.
Ny forskning viser, at bærrene indeholder særlige bestanddele, som stimulerer øjnene. Og italienske forskere har i en undersøgelse vist, at en kombination af blåbær og E‑vitamin bremser udviklingen af grå stær hos 97 procent i en testgruppe med netop denne sygdom. I gamle dage havde man også den erfaring, at blåbær nedsatte risikoen for grimme karsprængninger. Der findes flere præparater med blåbærekstrakt, som kan tages i perioder, hvor øjnene har brug for mere energi.

 

Jodmangel og intelligens
Mangler en vordende moder jod, kan det ikke alene give problemer med skjoldbruskkirtlen både hos mor og foster, men også resultere i reduceret intelligens. Forskere mener, at for lavt jodindtag er den mest almindelige årsag til visse indlærings‑ og forståelsesproblemer, som ellers kan forebygges. Det anbefalede daglige indtag af jod ligger på 150 mikrogram. Omtrent 90 % af det jod, der kommer ind i organismen, bliver udskilt i urinen, så en urinprøve kan let afsløre, om du får for lidt jod.
I Danmark genindførte man jodberigelse af bordsalt i januar 1997 for at sikre, at gennemsnitsdanskeren får jod nok.

 

Rosmarin i haven
Rosmarin er en vidunderlig krydderurt, der også kan dyrkes i en urtepotte. Og så stimulerer denne krydderurt fordøjelsen; derfor er den god at have ved hånden, hvis vi får serveret fed mad.

 

Kamille på øret
I sommertiden kan man let få ondt i øret, bl.a. på grund af træk. Læg lidt tørret kamille i en bomuldspose. Varm posen i ovn eller mikroovn til den er tilpas varm, og så lægger du den som en varmedunk mod det smertende øre.

 

Vitaminer holder hjernen ung
Det bedste middel mod aldring af hjernen er naturligvis at bruge hovedet. Det er udøvende kunstnere et godt bevis på. De er aktive hele livet. Men nu er der håb, også for de intellektuelt dovne, viser en undersøgelse offentliggjort i »Neurology«, hvor amerikanske forskere hævder, at ældre mennesker kan bevare deres åndsevner intakte ved at tage et tilskud af vitaminerne C og E. Disse vigtige antioxidanter har en beskyttende virkning på kognitive funktioner som hukommelse, kreativitet, opfattelse, forståelse og indlæring.
Undersøgelsen blev udført på 3.385 japansk-amerikanske mænd i alderen 71 – 93 år, som alle tog tilskud af C- og E-vitamin mindst en gang om ugen over en årrække. Resultatet viste, at vitaminerne, udover at beskytte hjernen mod aldring, også gav mentale gevinster. En deltest afslørede derimod, at hvis man kun sprang på vitamin-kuren en kort periode, havde C- og E-vitamin ingen eller kun ringe virkning.
Dette fortolker forskerne som et bevis for, at man er nødt til at tage disse kosttilskud gennem længere tid, hvis man vil opnå forbedring af hjernens funktioner senere i livet.

 

Kamille-miraklet
Den vildtvoksende »Vellugtende kamille« dufter hele sommeren over det ganske land. Det bur-e den også gøre i haver og i krukker på terrasserne, for den er smuk med sine små, bellis-agtige blomster og klare grønne løv. Og så har du samtidig et helt grønt apotek lige ved hånden. Ganske gratis! For medicinsk har kamillen et bredt spektrum af anvendelsesområder. Den bruges mod søvnløshed og fordøjelsesproblemer, er bakteriedræbende, smertelindrende og sårhelende. Anvendes mod forbrændinger og mild eksem, mod alle mave-tarmgener, lindrer smertefuld menstruation, migræne, gigtsmerter, luftvejslidelser og renser huden, hvis man har akne.
Det er kamillens indhold af flygtige olier, flavonoider, plantesyrer, fedtsyrer, salicylat og en masse andre aktive stoffer der har den utrolige virkning. Pluk blomsterne om sommeren, tør dem forsigtigt i en mikroovn eller varmluftovn på laveste temperatur, læg de tørrede blomster i mørke poser og gem dem til vinterens prøvelser.

 

Ginkgo beskytter ved slagtilfælde
Selv om forskningen er gennemført på mus og ikke mennesker, er det alligevel interessant, at tilskud med Ginkgo biloba ifølge en ny undersøgelse beskytter imod de skader, der opstår på hjernevæv i forbindelse med slagtilfælde. Så måske er der hjælp at hente for de personer, som har øget risiko for slagtilfælde? I forvejen er Ginkgo biloba et veldokumenteret middel til forebyggelse og behandling af Alzheimers‑betinget og vaskulær demens.
Undersøgelsen blev præsenteret ved det 52. årsmøde i The American Academy of Neurology. Forskere havde givet mus Ginkgo biloba i en uge for derefter at fremprovokere et slagtilfælde. En lav dosering reducerede omfanget af skader på hjernevævet med 30 procent, men den beskyttende virkning på musehjernerne steg ikke ved højere dosering.
Ginkgo biloba indeholder antioxidanter, som forhindrer de frie radikaler i at ødelægge raske hjerneceller. Slagtilfælde involverer en forhøjet dannelse af frie radikaler, og det er nok grunden til, at ginkgo har en effekt – på mus! Vi mangler tilsvarende test på mennesker, det bliver nok vanskeligt.

 

Rejsesyge
Forstoppelse og diaré kan godt nå at ødelægge flere feriedage i Sydens sol på grund af fremmedartet mad og forurening. Men der er hjælp at hente.
Mod forstoppelse kan du først og fremmest vælge et af de billigste midler, nemlig hørfrø eller loppefrø. Hørfrø indeholder stoffer, der kan opsuge store mængder vand, så der dannes en slimet eller geléagtig masse, der gør afføringen blød og smidig. Loppefrø har en større evne end hørfrø til at danne slim. Loppe‑ og hørfrø kan købes i helsekostforretningerne. Tag nogle skefulde hele frø efter behov.

 

Gratis medicin i naturen
Filtet kongelys indeholder vigtige stoffer som saponiner, slimstoffer, gummi, flygtig olie, flavonoider og flere glykosider. Udtræk af blade og blomster hjælper mod luftvejslidelser. En te fremstillet af blomsterne kan bruges mod søvnløshed. Te af blade og blomster virker vanddrivende og bruges mod betændelse i urinvejssystemet. Bland blomsterne i olivenolie og brug olien mod ørepine (øredråber) og som massageolie på gigtsmertende led.
Bladene skal sies gennem et klæde for at fjerne de fine hår, der dækker planten, da disse kan irritere svælget. Filtet kongelys findes vildtvoksende overalt i Danmark. Kongelysblade‑omslag er udmærket mod bylder.

 

Q10 og hjerteoperationer
Kinesiske forskere har fundet ud af, at når man giver patienten intravenøs coenzym Q10, reduceres risikoen for komplikationer i forbindelse med kirurgisk udskiftning af hjerteklapper. Q10 er et vitamin‑beslægtet stof, som findes i kosten, og som også dannes i kroppen. Det indgår i cellernes energiproduktion, specielt hjertecellerne, men det er også en vigtig antioxidant, som bekæmper de nok så berømmelige frie radikaler, der nedbryder celler og fedtstoffer i organismen.
Indgives Q10 intravenøst i kroppen før en hjerteoperation, styrkes cellerne, fordi de frie radikaler nedkæmpes. Samtidig bliver blodforsyningen bedre. Det er en antioxidant effekt, som beskytter hjertet hos patienter, der skal have udskiftet hjerteklapperne.
Det kunne være en idé at tage et tilskud af Q10, hvis man står over for en hjerteklap‑operation.

 

Poser under øjnene
Hvis du gerne vil slippe for ødemer eller sorte rande under øjnene, kan du forsøge en alternativ behandling uden bivirkninger:
Drik meget. Klogt at begynde dagen med koldt, kogt vand tilsat citronsaft.
Undgå kaffe.
Læg kolde poser med kamillete på øjnene et kvarter hver dag.
Undgå rødvin og chokolade et par dage.
Undgå stress.
Gå tidligt i seng.

 

E-vitamin ikke bare for hjertet
En undersøgelse ved City Hospital i Nottingham, England, viste, at personer, der spiste store mængder E-vitaminholdig mad, fik færre hudallergier og mindre luftvejsgener end andre. Forskerne målte en signifikant forskel i mængden af de stoffer, kroppen afgiver ved en allergisk reaktion. Jo mere E-vitamin personerne fik, desto lavere var blodets indhold af de allergifremkaldende stoffer.
E-vitamin findes i hvedeklid og nødder, især mandler, og i mindre mængder i plantefrø, olier, fuldkornsprodukter, broccoli, kål, spinat, æg og mælk.

 

Husk bedre med salvie
Hvis du masserer salvie ind i hovedbunden, beskytter du de »kemiske budbringere«, der findes i hjernen. Det mener engelske forskere, som i nogle studier har bevist, at olien i salvie indeholder nogle stoffer, der påvirker visse hjerneceller. Resultaterne af undersøgelserne er så gode, at forskerne håber, at urten kan bidrage til at lindre Alzheimers sygdom.

 

Stress ikke ufarligt
Vi har altid vidst, at stress påvirker mange af kroppens funktioner. En alarmerende information er, at stress kan forårsage åreforkalkning. Nogle forskere ved universitetssygehuset MAS i Malmø har blokeret patienternes stressnerver og reduceret hyppigheden af åreforkalkning. Blokaden blev gjort med en blodtryksmedicin, som får hjerte og kar til at blive mindre påvirkede af stressnerver. De sammenlignede resultaterne med en gruppe, der kun fik sukkertabletter, og det statistiske materiale viste, at de patienter, der blev behandlet med blodtryksnedsættende medicin, havde mellem 50-70 procent mindre åreforkalkning i halspulsårerne.
Før man når åreforkalkningen, bør man naturligvis undgå at stresse. En beroligende kop kamillete eller anden urtemedicin ville være en god idé efter en stresset dag. Også blodstimulerende urter som krageklo, kransburre, kvæsurt eller vejbred kan bruges.

 

Kartoffel på forbrænding
Et godt gammelt husråd er at lægge rå kartoffelskiver på mindre brandskader. Kartoflen lindrer smerten og såret heler hurtigere. Men kartoflen har også andre gode egenskaber. Får du løs mave, så riv en rå kartoffel. Pres saften ud og bland den med 2-3 dele varmt vand. Kartoffelvandet drikker du tre gange dagligt. Kartoffelvand er basisk og neutraliserer det sure i mavesækken.

 

Svinger dit blodsukker?
I Danmark har myndighederne fastsat vores behov for krom til 50 mcg dagligt. Men en del ernæringseksperter og læger mener, at vi næppe gennem kosten får mere end 30 mikrogram hver dag. Krom er et livsvigtigt spormineral, som spiller en vigtig rolle i proteinsammensætningen. Krommangel kan bl.a. føre til øjenskader. Mangel på krom nedsætter også sukkertolerancen, og krom får insulinet til at virke bedre i kroppen, og sker det, er der skabt et stabilt blodsukker. Et japansk forsøg har vist, at sukkersygepatienter fik det langt bedre med kromtilskud. Krom kan også spille en rolle, når vi skal slanke os, fordi dette mineral styrer vores trang til søde sager, fede spiser, ost og alkohol. Krom deltager også i omsætningen af kulhydrater.

 

I den gale hals
Hvis et fiskeben sætter sig fast i halsen, så husk dette gode, gamle husråd: Slug et råt pasteuriseret æg. Benet glider lige så stille ned i maven og nedbrydes der.

 

Beskytter mod solens stråler
Engelske undersøgelser har vist, at solskoldning kan forebygges ved at tage fiskeolie i sommerperioden. Hudlæger på universitetshospitalet i Liverpool har undersøgt hudens følsomhed efter indtagelse af omega-3 fedtsyrer, som blandt andet findes i fede fisk. Forsøgspersonerne fik 3 gram omega-3 fedtsyrer om dagen i op til et halvt år, og gradvist blev hudens tolerance over for de farlige UVB-stråler øget. Efter et halvt år var hudens egen beskyttelsesevne steget med 100 procent. Det vil sige, at forsøgspersonerne kunne tåle dobbelt så meget sol, inden de fik gener i form af rødme. Desværre stopper effekten, når man holder op med at tage fedtsyrerne.
Det har også vist sig, at mennesker med tør hud har godt af enten fiskeolie eller tidselolie. Begge olier gør huden elastisk og blød.

 

Kanel med på ferien
Det er en rigtig god idé at tage en dåse kanel med på ferien til de sydlige himmelstrøg. For kanel har den udmærkede egenskab at kunne stimulere fordøjelsen og rette maven op, hvis den skulle køre løbsk. Smagen ødelægges ikke ved at drysse en lille smule kanel over maden, især mad, som man ikke kender eller måske har en anderledes lugt.
Kanel giver jo en fin smag som krydderi, og så har ny videnskab dokumenteret, at kanel styrker hjertet. En anden undersøgelse påpeger, at kanel er et udmærket middel mod inkontinens. Her koger du tre kanelstænger i en liter vand og drikker mindst 2 kopper dagligt. Og husk, kanelstængerne kan genbruges 2-3 gange, så smid dem ikke væk.
Har du for lidt mavesyre, så kan du balancere mavesyren sådan:
Du skal bruge 3 kanelstænger til en liter vand.
Kog kanelstængerne i vandet i 10 minutter. Så si og drik kanelvandet i stedet for kaffe og almindelige teer. Også her kan du anvende kanelstængerne 2-3 gange.
Ved for lidt mavesyre kan du i stedet spise en papayafrugt hver dag eller presse 10 dråber citron i et glas vand. Drik citronsaften før hvert måltid.

 

Naturmidler kan påvirke din medicin
Der er kommet mere afdæmpet, seriøs forskning på det naturmedicinske område. Fra lægelig fordømmelse og ofte hån er man nu rundt omkring i Europa ved at se på både virkning og bivirkninger. Det har betydet anerkendelse af mange lægeurter og alternative behandlinger som fx homøopati. Men det skal ikke skjules, at visse naturmidler kan forstærke eller reducere effekten af måske nødvendige lægemidler.
Det mest omtalte er prikbladet perikum, der mindsker effekten af visse blodfortyndende lægemidler. Den effekt øger risikoen for blodpropper. Prikbladet perikum reducerer optagelsen af Digoxin med op til 25 procent. Dette er uheldigt, da lægemidlet anvendes til stimulation af et dårligt fungerende hjerte. Perikum påvirker også lægemidlet Indinavir, som er vigtigt for AIDS‑patienter. Transplanterede patienter kan risikere organafstødning, hvis de tager perikum. Men der findes andre naturmidler, der kombineret med blodfortyndende medicin kan forårsage livsfarlige tilstande. Dette gælder naturmidler, som indeholder ekstrakt af græskarkerner, midler med ginkgo biloba, fiskeolie og stoffet Salicin, som findes i poppel og pil. De forstærker alle den medicinske effekt og øger risikoen for svære blødninger.
Ginseng påvirker det blodfortyndende lægemiddel Warfarin. Blødningstiden forlænges og øger risikoen for blødninger. Ginseng kan også forstyrre blodglukosen hos diabetikere.
Kamille, Baldrian og ingefær kan stimulere virkningen af benzodiazepiner.
Lakrids kan reducere virkningen af blodtryksnedsættende medicin.
Hvidløg, fiskeolier og kamille kan give øget blødningstid.
Patienter i immunodepressiv behandling frarådes at tage Echinacea (rød solhat).
Er du under medicinsk behandling, så tal med din læge, før du begynder en naturmedicinsk kur. Naturmedicinen kan påvirke visse mediciner negativt, og det kan betyde alvorlig fare for helbredet.
Läkemedelsverket i Sverige er da også overbevist om, at disse opdagelser kun er toppen af isbjerget, og anbefaler derfor patienter med kroniske behandlingskrævende sygdomme at rådføre sig med deres læge, før de supplerer med naturmedicin.

 

Frem med gyngestolen
Hvis du vil slippe for åreknuder og stimulere blodkredsløbet i benene, så køb en gyngestol. Gyngen frem og tilbage aktiverer nemlig pumpemusklen i læggen, der skal sørge for at blodomløbet stimuleres. Aktiveres blodkredsløbet, reduceres risikoen for blodpropper i benene. En norsk undersøgelse viser, at vi bevæger benene fire gange mere, hvis vi sidder i en vippe eller gyngestol i forhold til en almindelig lænestol.

 

Hvis det klør
Får du kløende udslæt eller insektbid, så læg et tyndt lag yoghurt naturel over det angrebne sted. Det lindrer hurtigt.

 

Syre og base BALANCEN
Mange kan ikke rigtig finde ud af, hvilke næringsstoffer der er syredannende, og hvilke der er basedannende. Som en tommelfingerregel er følgende madvarer basedannende: Majs, tomat, agurk, gulerødder, figner, rosin, mælk og citrusfrugter.
Følgende ting er syredannende: kaffe, æg, kød, fisk, jordnødder, brød, smør, ost, pasta, melmad og ris.
I kemien snakker man om sure og ikke-sure væsker. De ikke-sure væsker kaldes basiske eller alkaliske. For at få et billede af, om en væske er sur eller basisk, har man indført begrebet pH-værdi. På pH-skalaen er syreområdet fra 0,0 til 6,8. Neutralområdet ligger fra 6,8 til 7,2 (7,0 er neutral). Baseområdet finder vi på pH-skalaen fra 7,2 til 14,0.
Kroppen har altid mulighed for at udskille syrer og syreoverskud i organismen. Det sker via lungerne og luften, vi puster ud, nyrerne (urinen), huden (sved) og tarmen (afføring). Motionen er således meget vigtig for at stimulere udskillelsen af syrer gennem sved.

 

Let hovedpinen
Lavendel kan tage toppen af en generende hovedpine, især er lavendel effektiv mod stresshovedpine. Drik en te brygget på lavendelblomster tre gange om dagen.

 

Drik vand
Jo mere kaffe, te, vin, øl eller anden alkohol du drikker, desto mere udtørret bliver du. Alle disse drikke er vanddrivende, derfor er det ikke nogen dum idé at drikke mindst lige så meget vand, som du drikker vin, kaffe eller øl. Supplerer du med lige dele vand, risikerer du ikke hovedpine, slap hud eller træthed.

 

Akupunktur mod nakkesmerter
175 tyske patienter med kroniske nakkesmerter blev delt op i to grupper. Den ene gruppe fik akupunktur, den anden massage. Begge grupper modtog fem behandlinger. Det viste sig, at resultatet blev signifikant bedre med akupunktur, og derfor konkluderede lægerne, at akupunktur er en sikker og effektiv metode mod nakkesmerter.
I Kina anses akupunktur for at være virksom mod de fleste lidelser, ikke blot en metode til smertelindring, som vi regner den for i Vesten.
Mange læger i Europa er da også begyndt at behandle sygdomme som idrætsskader, iskiassmerter, inflammationer i skuldre og knæ, migræne, forkølelse, astma, for højt blodtryk, øresusen, fordøjelsesproblemer, impotens, PMS, depression, eksem, stress og søvnløshed alene med akupunktur.
Kina har anvendt akupunktur i flere tusinde år, og den dag i dag indgår denne metode i et helt system af behandlinger, hvor der også doseres urteteer suppleret med aroma‑ og bevægelsesterapi. I Danmark er akupunktur endnu ikke en refleksbehandling, det vil sige, at man som første valg opsøger en akupunktør. Men måske burde patienter i højere gad fravælge de mange former for urtemedicin og først forsøge sig med akupunktur.

 

Medicin i tepotten
Rosmarin er ikke bare et nyttigt krydderi. Hvis du får luft i maven, kan du tygge bladene. Desuden virker rosmarin inflammationshæmmende, slimløsnende og beroligende. De samme egenskaber har merian.
Dosering: 1/2 tsk i 2 dl kogende vand, som trækker i 10 minutter. Drik højst 2 kopper dagligt. Rosmarin må ikke overdoseres.

 

Ginseng i kasserollen
Mange, der har været på ferie i Østen, har spurgt om, hvad de kan bruge deres hjembragte ginsengrødder til. Her er en opskrift på en styrkende ginsengte. Du skal bruge:
15 g ginsengrod el. pulveret fra et par ginsengkapsler, hvis du ikke har været i Østen.
1 spsk honning
5 dl vand
Giv alle ingredienserne et opkog og lad dem småkoge i 5–10 minutter. Tag kasserollen af varmen, si og lad teen kølne så meget, at den kan drikkes. Drik en kop varm te om morgenen og en kop kold te om aftenen i stressede perioder eller når du er træt, men dog ikke mere end 10 dage i træk.

 

Billig huskur
Mange kæmper mod periodiske bumser. Med lidt tålmodighed kan denne huskur måske lindre problemet: Lav et afkog af kartofler og persille og lad det afkøle. Si og sæt vandet i køleskabet og bad bumserne morgen og aften. Du skal ikke gnide eller tørre.

 

Tranebær forebygger infektioner
Tranebær er nu så anerkendt et middel mod urinvejslidelser, at læger anbefaler deres patienter en kur; og videnskabelige undersøgelser viser da også, at tranebær har en virksom effekt.
Tre deciliter tranebær om dagen skulle holde urinvejsinfektioner helt væk. Hvorfor har et amerikansk forskerhold grundet over. Og nu har de fundet nøglen til hemmeligheden.
I tranebær findes et stof, der hedder proanthocyanin. Dette stof angriber den kolibakterie, der er skyld i de fleste infektioner i urinvejene. Du behøver ikke at spise friske eller frosne tranebær, men kan vælge at købe tranebærsaft eller tranebær på kapsler.

 

Honning et universalmiddel
Honning er ren natur uden tilsætningsstoffer, som indeholder drue‑ og frugtsukker, protein, mineralsalte og næsten ikke målbar mængde af vitaminer samt enzymer. På grund af druesukkeret virker honning opkvikkende. Men du kan også bruge honning mod tømmermænd. Specielt fruktosen stimulerer nedbrydningen af de stoffer, der forårsager tømmermænd.
Efteråret er de dårlige halses tid. Når din hals bliver ru eller betændt, så spis en stor spiseskefuld honning flere gange om dagen. Honning lindrer smerten og dræber bakterier.
Honning kan også stoppe diaré, det viser flere undersøgelser. Men én ting er meget vigtig. Mange anbefaler honning til sårheling. Honning må aldrig lægges på åbne sår. Hvis personen lider af pollenallergi, eller har en skjult pollenoverfølsomhed, vil vedkommende få et anfald hurtigere end lynet. Men er såret ved at læge, kan man fremme den videre sårheling, fordi honning er desinficerende og i øvrigt blødgør huden.

 

Spis fisk og bliv gammel
Fisk og skaldyr er langt nyttigere for os, end vi troede. De har faktisk reddet menneskeheden, rapporterer den svenske avis Dagens Nyheter. Da Homo sapiens lærte kunsten at fiske, var det faktisk anledningen til, at vi i dag kan nyde livet på denne klode. Neandertalerne uddøde. Hvorfor forsvandt de? Ved at analysere 30.000 år gamle skeletter er det afsløret, at vores forfædres kost bestod af over 50 procent fisk og skaldyr, medens neandertalerne udelukkende spiste kød. Så husk, fisk på bordet flere gange om ugen for din sundhed.

 

Overfølsomhed og hovedpine
Vi får alle sammen hovedpine af og til. Årsagerne kan være mange, men nu har amerikanske forskere fundet endnu en, nemlig glutenintolerans. Et lille studie med 10 patienter, der ofte led af hovedpine, afslørede, at 9 patienter fik det langt bedre, når de gik over til en kost med mindre gluten.

 

Hjertegrønt
Frugt og grøntsager er nyttige, det ved vi alle. Men nu findes der også videnskabeligt bevis for påstanden. Et megastort amerikansk studie viser, at de mennesker, der spiser store mængder frugt og grønt, får reduceret risikoen for blodpropper med over 30 procent. Bedst beskyttelse giver broccoli, rosenkål, salathoveder, citrusfrugter og juice fra citrusfrugter, som alle indeholder antioxidanter, folinsyre, fibre og kalcium.

 

Vanddrivende enebær
Spis masser af enebær, de er rige på C‑vitamin, druesukker og pektin. Et afkog af bærrene, gerne dybfrosne, stimulerer appetitten og virker vand‑ og sveddrivende.

 

Fisk godt for øjnene
En befolkningsundersøgelse viser, at en kost rig på fede fisk som laks, tun og makrel forebygger specielle øjensygdomme. Undersøgelsen konkluderer, at det er omega‑3 fedtsyrerne i fiskene, der har den beskyttende virkning.
Forskergruppen sammenlignede spisevanerne hos en gruppe af patienter, som netop havde fået konstateret en begyndende nedbrydning af øjets hornhinde. Denne nedbrydning er aldersafhængig og den hyppigste årsag til blindhed hos ældre mennesker. Undersøgelsen viste, at de forsøgspersoner, der havde det højeste indtag af fedtsyrerne, også havde den bedste beskyttelse mod udvikling af øjensygdomme. Kan du ikke fordrage fisk, så vælg et fiskeolieprodukt i kapsler.

 

Kaffe mod astma
En undersøgelse viser, at koffeinet i stærk kaffe kan lindre astmaanfald. Det er godt for astmatikere at vide, hvis de har glemt medicinen hjemme. Ved anfald skal patienten drikke flere kopper stærk kaffe, men det betyder ikke, at man kan blæse på medicinen og skifte den ud med kaffe. Her er tale om en krisesituation.

 

Guarana dræber hunde
Hvis du hører til de mange, der tager guarana som et opkvikkende naturtilskud, skal du passe på, at din hund ikke kommer i nærheden af præparatet. Hunde kan nemlig dø af guarana. Også det opkvikkende middel ma huang (ephedra) er dødeligt for hunde. Tegn på forgiftning er hyperaktivitet, kramper, rystelser, opkastninger og hjertebanken. Det er koffeinet i guarana og efedrinet i ma huang, som kan dræbe hundene.

 

Glædeligt nytår uden tømmermænd
* Drik så meget postevand, som du overhovedet orker. Vand renser lever og nyrer.
TV‑reporteren Ulla Terkelsen kom en gang med følgende råd:
* 2 spsk jordnøddesmør med hakkede nøddekerner plus et stort glas mælk lige før du går i seng.
* Sørg for at have en rulle Mariekiks i huset og spis så mange kiks, du kan. De opsuger spiritussen og fjerner den grimme smag i munden. Drik derefter masser af postevand.
* Køb et urteprodukt, der styrker lever og galde. Tag en dosis før du går til fest, og når du kommer hjem. Derefter næste dag 2 x 4‑dobbelt dosis.
Synes du ovenstående råd er alt for besværlige, så fortvivl ikke. Lad Ole Lukøje svinge sin søvnstav over dit smertende hoved og sov langt ind i det nye år. Der er faktisk kun en opmuntring 1. nytårsdag: Dagen er tiltaget med et par minutter!

 

Søvnproblemer?
Har du svært ved at sove? På apoteket og i helsekostforretninger sælges mange forskellige præparater, som er fremstillet af baldrianplantens tørrede rødder. Baldrian (Valeriana officinalis) vokser vildt sydpå, men kan godt dyrkes i et drivhus. I middelalderen anså man planten for et universalpræparat, der også blev ordineret mod epilepsi og som feberstillende middel. I de sidste 200 år har den været anvendt mod søvnløshed, angst og uro.
Kunsten at falde i søvn igen, når man først er vågnet midt om natten, er ikke let. Men i stedet for at ligge og vride dig i lagenet, så stå op og lav en kop mild kakao og tag den med i seng. Varmen fra dyne og kakaoen får dig hurtigt til at falde i søvn. Spis ikke for meget om aftenen, men du skal heller ikke gå sulten i seng. Varm mælk kan i øvrigt også gøre underværker. Og en rigtig kedelig bog¼

 

Naturlig kur mod rynker
Fra Sverige kommer et godt og billigt råd mod rynker: Sukker giver smuk hud. Svenskerne påstår, at strøsukker er en udmærket skrubbecreme til huden. Noget er der om snakken, mange kendte kosmetikfirmaer har lanceret dyre peelingcremer med sukker! Så prøv at skrubbe ansigtet med almindeligt sukker, eller fødder og over hele kroppen. Skyl grundigt. Huden bliver dejlig blød bagefter. Men groft middelhavssalt er bedre, hvis man ikke er en kylling over for lidt ubehag. Masserer du ansigtet med det grove køkkensalt, trænger det ned i huden og dybderenser. Og massagen stimulerer blodomløbet.

 

Nervesystemet i balance
Magnesium spiller en rolle for kroppens energiproduktion, hjertet og kolesterolindholdet. Magnesium sænker det skadelige LDL‑kolesterol og øger det gavnlige HDL‑kolesterol. Denne proces er med til at forebygge åreforkalkning. Magnesiums beskyttende virkning mod blodpropper i hjertet hænger bl.a. sammen med, at mineralet modvirker forstyrrelser i hjerterytmen og udvider blodkarrene.
Magnesium holder nervesystemet i balance og indgår i knogleopbygningen samt får bl.a. 300 forskellige enzymer i kroppen til at fungere. Magnesium påvirker også muskelsammentrækningen og hjælper transporten af mange stoffer over cellevæggen. Mangel på magnesium kan give koncentrationsbesvær, depression og appetitløshed. Gravide og ammende, folk med ensidige kostvaner, stort alkoholforbrug og forbrug af vanddrivende midler har et øget behov for magnesium.

 

Bedre syn
En ny undersøgelse konkluderer, at antioxidanter beskytter ældre mod tab af synet, hvis de får højere doser end gennem kosten. Hvert år mister 900 danskere synet som følge af øjensygdommen aldersrelateret makuladegeneration (AMD), hvor øjets gule plet går til grunde. En stor del af disse mennesker kunne måske bevare deres synsevne ved at tage et højdoseret tilskud af antioxidanter hver dag, fremgår det af et nyt forskningsprojekt. I en amerikansk afprøvning foretaget på 3.640 personer i alderen 55 til 80 år, alle med risiko for at udvikle AMD, observerede forskerne en 28 procent lavere risiko for tab af synsevnen hos dem, der igennem seks år fik antioxidanttilskud med vitamin C og E, betakaroten, zink og kobber.

 

Væk med bumserne
Et kamilledampbad åbner porerne. Først renser du ansigtet, så læg tørrede eller friske kamilleblomster i vand og giv det et opkog. Hæld det dampende varme vand med kamilleblomster i en skål og læg et stort håndklæde over ansigt og skål. Sid i 10 minutter og lad dampene virke. Skyl så ansigtet for at lukke porerne, først med lunkent vand og så koldt eller rensevand.
Du kan også komme tandpasta på bumsen, det tørrer den ud.

 

Tør hud
kan skyldes, at sæben er alt for parfumeret. Skift til en mildere sæbe med fx aloe vera. Du kan også tage et oliebad. Hvis det ikke hjælper, kan den tørre hud skyldes, at du mangler A‑ og D‑vitaminer eller simpelthen drikker for lidt vand.

 

Alkohol mod mavebakterie
To glas vin om dagen kan beskytte mod mavesårsbakterien Helicobacter pylori. Det har nogle tyske forskere fundet ud af efter at have undersøgt 400 voksne kvinder og mænd. Det er desværre helt almindeligt, at voksne personer har mere eller mindre kroniske infektioner, som denne mavesårsbakterie er skyld i. Den tyske undersøgelse viser også, at bakterien er almindeligst hos personer, som aldrig rørte vin eller drak meget små mængder alkohol. Så noget godt kan der da komme ud af en lille én.

 

Rønnebær for maven
Rønnebær har et meget højt indhold af C‑vitamin, men indeholder også sorbitol, et sødestof, der virker vanddrivende. Sorbitol omdannes i kroppen til glukose, men processen sker langsommere end for disacchariderne, hvilket er en fordel for diabetikere. Man kan også anvende tørrede rønnebær mod diaré. Men ak, selv om rønnebær er meget helsebringende, er de for sure at spise. Dog, rønnebærgelé indeholder også C-vitamin og pektin, det stof, der danner geleen. Og pektin er en nyttig fiber.

 

Citronkur mod reumatisme
En tilsyneladende sur kur, men den anbefales af svenske naturlæger. Du gør sådan: Første dag drikker du saften fra en citron blandet med lige dele vand. Anden dag saften af to citroner fortyndet med lige dele vand, tredje dagen 3 citroner/+ vand, og sådan fortsætter du til 10’ende dagen med saften fra 10 citroner/+ vand. Derefter reduceres doseringen med en citron/+ vand hver dag, til man når en citron igen. Så fortsætter du med saften af en citron/+ vand i yderligere 10‑15 dage. Citrondrikken tages på fastende hjerte om morgenen.

 

Armsved kan helbredes med gift
En homøopatisk injektion med giften botulinum kan hjælpe personer, som lider af kraftig armsved. Tyske forskere har konstateret, at hele 94 procent af deres patienter blev helbredt efter en injektion med giften i en homøopatisk opløsning i armhulerne. Fire måneder efter behandlingen virkede behandlingen stadig effektivt hos 85 procent af patienterne. Det er en ret interessant opdagelse, da stærk armsved er meget vanskelig at behandle. Naturmedicinsk kendes der i Danmark ingen effektiv metode, dog kan aloe vera hele huden, hvis den er rød og betændt.

 

Nyttig æbleeddike
Dr. med. D. C. Jarvis blev verdensberømt for sine æbleeddike-kure. Han anså æbleeddike for et vidunderligt universalmiddel mod en række lidelser: helvedesild (udvortes, fortyndet på de angrebne steder, 4 gange dagligt). Nattesved, hvor huden bades med et par spiseskeer æbleeddike før sengetid. Mod forbrændinger og åreknuder udvortes bruges ufortyndet æbleeddike. Som slankemiddel 1 spiseskefuld i et glas vand, det sætter forbrændingen i vejret. Jarvis blev især kendt for at have opfundet æbleeddike mod gigt, men også udrensningskure bør bestå af æbleeddike. Og æbleeddike er et godt middel mod stress, tør og kløende hud og ikke mindst til regulering af kroppens syre-basebalance.

 

Zink mod hårtab
Svenske forskere har fundet ud af, at mangel på zink spiller en betydelig rolle ved hårtab. De opdagede, at folk med tendens til at tabe håret havde unormalt lavt zinkindhold i blodet. Man antager også, at zink kan modvirke generende skæl. Stress, træthed og chok kan få mange mennesker til at tabe håret. Forskere har da også målt zinkniveauet hos forsøgspersoner, der blev udsat for ekstrem stress. Zinkindholdet i deres blod faldt markant. Det gør zinkindholdet også, når man gennemgår operationer. Det er måske en god idé at tage et ekstra tilskud af zink ved hårtab i stressede situationer og efter sygdom.

 

Knockout mod sommerforkølelse
Bland følgende ingredienser i en kop lunken, kogt vand: 2 pressede fed hvidløg, 1 tsk honning, 1 spsk citron, en knivspids cayennepeber, ingefær og kardemomme og rør godt rundt. En stærk drik, der øger blodcirkulationen og driver vira på flugt. Og skinner solen, så tag solbad, bliv så varm, at sveden hagler. Bakterier og vira kan ikke fordrage høje temperaturer, derfor er det godt at lokke kroppen til at udvikle varme.

 

Husk de friske brændenælder
I foråret kan du plukke lysegrønne brændenældeskud til salater og supper. Det er simpelt hen den største energikilde, du kan få. Brændenældesuppe er skam en delikatesse, men suppen virker også udrensende. Brændenælden indeholder masser af vitaminer og mineraler samt sporstoffer, som kroppen har brug for efter en lang kedelig vinter. Brændenælden er kendt for at mildne hudlidelser, dæmpe allergiske reaktioner og lindre ledegigt.

 

Valnødder hele året
Hvis du hver dag spiser nogle valnødder, sænker du indholdet i blodet af det skadelige kolesterol LDL og reducerer dermed risikoen for hjerte‑karsygdomme. Forskellen mellem valnødder og andre nøddearter er, at valnødder indeholder store mængder flerumættet fedt, mens andre nødder mest består af mættet fedt. Ifølge et amerikansk studie kan et lille dagligt indtag af valnødder sænke kolesterolindholdet med cirka 15 procent. Et andet plus er, at du ikke øger din vægt, når du spiser valnødder. Forskerne mener, at det er fordi valnødder er mættende, og det betyder, at man ikke kan spise så mange.

 

Tempeltræ til mænd
Tempeltræ (Ginkgo biloba) har nyttige blade. Det er verdens ældste kendte træ, mere end 100 millioner år gammelt. Ekstrakt af bladene har gennem mange hundrede år været brugt til forebyggelse og behandling af sygdomme, og i dag er ekstrakten den mest brugte naturmedicin i verden blandt andet mod kredsløbssygdomme. Undersøgelser på plejehjem i Danmark viste, at ginkgo biloba tilsyneladende kan stimulere blodforsyningen til hjernen. Resultatet for de ældre var mindre svimmelhed, bedre hukommelse og mere energi. Nu har nogle tyske forskere lavet et forsøg på 50 mænd med svigtende rejsning og deraf følgende impotens på grund af forkalkning i pulsårerne til penis. Ingen af dem var over 70 år. De blev delt i to grupper, den ene fik sprøjtet en blanding af papaverin og phentolamin ind i penis. Denne sprøjtebehandling blev brugt før opfindelsen af Viagra. Den anden gruppe på 30 mænd havde meget udtalte potensproblemer, her hjalp indsprøjtninger ikke. Begge grupper fik tre gange dagligt tabletter med 80 mg ginkgo biloba. I løbet af seks måneder havde den første gruppe opnået evnen til at få spontan rejsning. De 30 mænd fik også forbedret blodforsyningen, men ikke så godt, at de fik spontan rejsning. Derimod kunne de 19 på ginkgo biloba plus indsprøjtning nu klare det samleje, de før ikke var i stand til – trods indsprøjtningerne. Ikke noget forbløffende resultat, men ginkgo kan måske hjælpe mænd med lettere potensbesvær?

 

Øresusen af stress
Stress kan give mange forskellige symptomer. Farligst er for højt blodtryk og kroniske søvnproblemer. Men også mange former for allergier kan have deres udspring i stress. Nu har forskerne fundet ud af, at øresusen (tinnitus) kan være forårsaget af stress. Før i tiden mente man, at patienter med øresusen havde været udsat for høje lyde, nu kan en del af årsagen måske henføres til stress og udbrændthed. En svensk undersøgelse viser, at mange af patienterne med tinnitus ikke mente, at de havde været udsat for høje lyde, men de havde alle anlæg for stress. En interessant viden al den stund, at øresusen er ved at udvikle sig til en folkesygdom, hurtigst hos mænd – og i forbindelse med udbrændthed og stress, mener de svenske forskere.

 

Husk B1 mod myggestik
B1‑vitamin er kendt som myggenes fjende nr. 1. Vores hud udskiller nemlig en særegen lugt, når vi tager dette vitamin, som kun myg kan spore, og de kan ikke lide den. Hvis du hører til dem, myggene elsker at stikke, så skal du begynde allerede i april med at tage 1 B1‑tablet hver dag og blive ved, til myggesæsonen slutter.

 

Vægthysteri
Nogle udenlandske forskere slår nu fast, at hvis du har en mindre overvægt, det vil sige BMI på 25‑27, så behøver du ikke at være så bekymret. Hvis du ellers føler dig rask og ikke har forhøjede blodfedt‑værdier, og hvis ikke alt fedtet kun lagrer sig rundt om maven, så er du ikke i farezonen. Vi er ikke alle bygget til at være åleslanke, så det bør ikke være et mål i sig selv at ligne en tynd teenager, når man er 40‑50 år. Men det bør heller ikke være en livsstil at spise mere, end man kan optage og fordøje.
Dit BMI‑tal (Body Mass Index) beregner du ved at dividere vægten i kilo med højde gange højde i meter. Er du 169 cm høj og vejer 75 kg bliver dit BMI‑tal 1,69 x 1,69 = 2,85. Vægten 75 divideret med 2,85 = 26,3. Man er altså stadig normalvægtig, selv om man er lidt over de magiske 25 point. Det er først lidt urovækkende, hvis du vejer 80 kg, så har du et BMI på 28 og bør overveje, om du skal smide et par kilo.

 

Salvie mod hårtab
En naturlæge fandt ud af følgende: Tag 4 tsk tørret salvie til 5 dl kogende vand og lad salvien trække i ti minutter. Tilsæt koldt vand til afkoget har en behagelig temperatur. Skyl håret hver morgen i tre uger. Kuren er ikke for blondiner, da den kan gøre håret lidt mørkere!

 

Latter forlænger livet
Nu har eksperter fundet ud af, at du kan grine dig til en sund, lang søvn, og at latter skam også stimulerer selvsikkerheden. Prøv en grinetur. Når du ler, stimulerer du hver eneste celle i din krop. Men antallet af hvide blodlegemer øges også, immunforsvaret styrkes, endorfin‑niveauet stiger, pulsen øges, og lungekapaciteten forbedres. Stress og angst reduceres. Altså masser af grunde til en god, bragende latter – også før sengetid. Så for helbredets skyld er det altså vigtigt at finde noget, som kan stimulere lattermusklerne.

 

Chokolade før du flyver
Et stykke chokolade, før du begiver dig ud på en længere flyrejse, kan reducere risikoen for blodprop. Chokolade fortynder nemlig blodet, viser en amerikansk undersøgelse.

 

Så er det sagt
Det tror vi: Man skal spise store mængder C‑vitamin for at forebygge forkølelse og urinvejsinfektioner.
Sådan er det: Der findes ikke videnskabelige beviser for, at C‑vitamin i nogen form har en sådan effekt. Til gengæld er C‑vitamin uundværligt som kosttilskud, hvis man er ryger eller har besvær med bevægeapparatet.

 

Undgå ar
Hvis du skærer dig på køkkenkniven, er det værste nok, at er kniven gået dybt nok ned i fingeren, får du et ar. Det kan undgås ved, at du først behandler snittet med aloe vera gel, og når såret er lukket til, behandler du med E‑vitaminolie. Det gør du lettest ved at stikke hul på en kapsel med vitaminet og massere indholdet ind i huden to gange dagligt i et stykke tid.

 

Korsang er sundt
Det at synge i et kor er ikke bare en hyggelig fritidsfornøjelse. Det er skam en ren helsekur. Når vi synger, frigør kroppen energi, og det betyder, at vi føler os friskere og bedre tilpas. Korsang en gang om ugen sammen med andre øger blodets iltmængde, forbedrer koncentrationen og reducerer stress, siger amerikanske forskere. Men en anden grund til bedre livskvalitet er nok også, at sangere lærer at trække vejret rigtigt, og en ordentlig vejrtrækning er en forudsætning for en grundig iltning af blodet.

 

Citron og bivoks læger mundsår
Citron indeholder ikke bare vitaminer, men skam også et bakteriedræbende stof, som har vist sig at være effektivt ved mundsår. Hvis du skyller munden med friskpresset citron flere gange om dagen, aktiverer du lægeprocessen. Hvis du mener, at denne behandling er rigelig sur, så skal du finde et naturmiddel, der indeholder bivoks. Et svensk studie har påvist, at bivoks indeholder stoffer, der får mundsår til at hele hurtigere – og denne metode gør ikke ondt. Kender du en biavler, så er det nærliggende at få rent bivoks fra kuben.

 

Meditation sænker blodtryk
Regelmæssig meditation, helst 15‑20 minutter om dagen, kan sænke blodtrykket. Metoden er effektiv mod det såkaldte overtryk i blodårerne. Amerikanske studier viser, at blodtrykket kan sænkes cirka 10 mmHg med meditation. I kombination med mere motion samt et øget indtag af frugt og grønt får du også bedre styr på et forhøjet blodtryk. Men for at være helt sikker på, at dit blodtryk er normalt, bør du lade din læge måle det mindst en gang om året. Du kan også købe en blodtrykmåler på apoteket og tage dit blodtryk en gang om ugen eller om måneden. Så har du helt fod på den side af dit helbred.

 

Pas på solen
Vi danskere bliver ellevilde af glæde, når det behager solen at optræde på skyfri himmel. Men vi ved jo godt, at der er et problem, nemlig risikoen for forbrændinger, når vi solbader for længe. Derfor pas på! Under solbadning sker en reaktion i kroppen, og der dannes D‑vitamin. Hos nogle mennesker dannes der så store mængder D‑vitamin, at huden reagerer med knopper og kløende udslæt. Det kan skyldes, at D‑vitamin binder kalcium i blodet, så hudens væv kommer til at mangle kalk. For at modvirke problemet er det en god idé at tage en kur med tidselolie og supplere med Calcium + D under hele ferien."

 

 

 

 

 

 

 

Naturmedicin

320 s., Lademann, udsolgt fra forlag
kan lånes på biblioteket

 

  • Printvenlig version

 

 

 

 

 

Hverdagsråd for hele familien

 

Husråd Naturmedicin
webdesign: yes-yes.dk